Nyhetsarkiv

08 juli 2019

Tjurruset har fått förstärkning

André Rangelind förstärker Tjurruset teamet och går in som en del av banteamet. Med sina många segrar i Tjurruset har han den kunskap och erfarenhet som passar perfekt in i denna roll.  

Tjurruset i Karlstad går av stapeln 14 september och arrangörsföreningen IF Göta är i full gång med planeringen inför loppet. Ett arbete som pågår just nu är att forma hur den ca 10 km långa banan ska gå.

Torbjörn Wahlström är stommen i banteamet och han har varit en del av Tjurruset sen första start

”Jag har varit med i stort sett varje år på något sätt, dom första 5-8 åren enbart som tävlande och varit med och jobbat med banan i ca 20 år tror jag, så det är klart att tjurruset ligger varmt om hjärtat”

Tjurrusets bana ändras varje år vilket medför en del utmaningar

”Utmaningen är att det skall vara en viss variation varje år trots att det är ganska många förstagångslöpare, vi vill ju gärna ha så många som möjligt tillbaka också. En annan utmaning är att göra banan lagom hård, där har vi med åren märkt att dom som springer har blivit tuffare”, Säger Torbjörn.

Inför årets lopp har vi en storslagen värvning. Med erfarenhet, rutin och löparvana kommer André Rangelind att förstärka banteamet tillsammans med Torbjörn.

”Det känns bra att vara tillbaka efter att ha missat förra året. Det var första gången jag missade loppet sedan 2007. Det här blir en ny spännande utmaning.” säger André

André har vunnit Tjurruset ett flertal gånger och kan I2 skogarna utan och innan. Han vet vart de blötaste hålen, brantaste stigningarna och snårigaste skogen finns.

Vad kan man förvänta sig av banan den 14 september?

”Deltagarna kan förvänta sig en varierande bana med blöta partier, stiglöpning, obanad terräng och lite grusvägar. Att hitta höjdmeter och ha en bredd bana i början är även något vi har fokuserat lite extra på. En rolig och utmanande bana helt enkelt!” säger André

Tjurruset i Karlstad startade 1992 och har sitt ursprung i Karlstad. Den 14 september går startskottet för årets lopp och det finns begränsat antal platser till loppet. Samma dag anordnas även Kalvruset och minikalvruset så det finns något för hela familjen.

 

12 juni 2019

Förbereda sig inför Tjurruset i Karlstad

Går det att förbereda sig inför Tjurruset i Karlstad?

Vi har frågat flerfaldiga Tjurruset vinnaren André Rangelind om det går att förbereda sig inför Tjurruset, och hur man i så fall ska göra.

Vilken är den viktigaste formen av träning att göra inför Tjurruset? (intervall/långpass/backträning etc)?

  • Man blir bra på det man tränar på. Så mitt tips är att helt enkelt springa mycket i kuperad och teknisk terräng. Gärna även helt ute i skogen ibland. När loppet närmar sig kan man även börja med något intervallpass eller fartlekspass i veckan för att få lite mer fart i benen.

Vad är det vanligaste felet man gör i sin träning inför ett terränglopp? (dåliga skor, för långa/korta pass, för lite kuperad terräng etc.)

  • Två vanligt fel många gör i terränglöpning är att man inte utnyttjar sina styrkor och springer för hårt i backarna. Min styrka i Tjurruset var inte att jag var den bästa terränglöparen utan jag tog det oftast lugnare i den tuffaste terrängen och fokuserade på tekniken och när det blev mer lättlöpt tryckte jag på hårdare och försökte få luckor till övriga. Så utnyttja era styrkor. Sen är det vanligt att man springer för fort uppför och inte orkar springa på när backen är slut. Det är bättre att tappa någon sekund i backen för att vara stark när man är på toppen. Tänk på detta vid eran träning.

Var gör du dina bästa träningspass inför Tjurruset? (I2 skogen/Bryngfjordsbacken etc)

  • Mina viktigaste pass inför Tjurruset är de riktigt tekniska passen och de snabba. Så de tekniska gör jag i väldigt svårsprungen skog. Oftast betydligt tuffare skog än där Tjurruset går. Sen vill jag även få bra fart i benen och gör några nyckelpass på Tingvalla IP.

 

 

Glöm inte skicka in din anmälan redan idag.

 

VÄLKOMNA!!!!

 

26 oktober 2018

Anmälan för Tjurruset 2019 är nu öppen

Välkomna till 2019 års skitigaste löparfest i Karlstad som idag öppnar dörrarna för anmälan!
Tjurruset i Karlstad kommer 2019 att arrangeras den 14 september och vi hoppas att ni vill komma tillbaka till oss för att återuppleva I2-skogen och alla dess utmaningar, där alla med jävlar anamma kan delta i detta skitiga terränglopp för motionären som erbjuder tuffa utmaningar längs den ca 10 km långa banan.
För barnen fortsätter vi att erbjuda Kalvruset för de lite större mellan 9-14 år vars bana är ca 3 km gång och erbjuder varierande terräng och hinder anpassat till ungdomarnas ålder. För de allra minsta, 0-8 år, erbjuder vi Minikalvruset där de minsta på ett lekfullt sätt får prova på terränglöpning tillsammans med våra egna ”Minikalv”-maskotar.
I samband med din anmälan kan du ta del av ett extra fint erbjudande där du som anmäler dig innan jul den 31/12 kan köpa en startplats inklusive ett par av våra specialdesignade tights för enbart 700 kr (exklusive frakt). Du kan göra detta tillval i samband med din anmälan.
För er som vill ge bort Tjurruset som en julklapp kan du köpa ett presentkort till en familjemedlem eller vän. Instruktioner under ”Eventet” och ”Presentkort.
Glöm inte att följa oss på sociala medier där du får uppdateringar om nyheter inför loppet 2019!
  www.facebook.com/tjurruset
 @tjurruset

15 september 2018

Tjurruset – tuffare än någonsin?

Ja, kanske var det här det tuffaste Tjurruset som vi bjudit på under de 27 åren vi arrangerat loppet… Efter en extremt torr sommar kunde man ju befarat att I2-skogen i år skulle bjuda på torra förutsättningar. Tvärtom, efter några veckor med ganska rikliga mängder regn, så tycktes I2-skogen bjuda på tuffare terräng än någonsin. Som vanligt konstruerade IF Göta i år några av de hinder löparna mötte efter vägen men de flesta hinder var av det naturliga slaget. Blöt åkermark, mjuka mossar, sliriga backar och leriga hålor. Precis som Tjurruset ska vara! Banan som mätte ca 13km innehöll löpning på stigar, löpning genom mossar, det numera klassiska drethôle, kryphinder, ett spurtpris i en kohage samt utmaningar från våra partners Stena och Hemvärnet. Visst låter det kul!?

Årets segertid som var högre än vanligt, bekräftade även den att terrängen i år var tuffare än tidigare. Götisten Niklas Wassberg fick tampas emot klubbkamraten Viktor Dreierbakken ända in på spurtrakan innan han kunde springa igenom målsnöret. Detta efter att till och med ha kommit  en bit fel längs vägen som korrigerades direkt av oss på arrangörsklubben. Ytterligare en klubbkamrat som trots sin orienterarbakgrund gjorde debut på Tjurruset, sprang också hem damklassen med bravur. Linda Take och resten av alla löpare som gick i mål idag visade prov på precis det man behöver i Tjurruset, pannben och jävlar anamma.

Utöver Tjurrusets 3 000 deltagare tog vi under dagen emot över 500 ungdomar som sprang Kalvruset och minst lika många Minikalvar. Totalt lockade alltså Tjurruset i Karlstad i år till sig 4 000 deltagare vilket vi är mycket glada över. Vi hoppas att vi gav er en härlig löparupplevelse, inte minst med hjälp av våra fantastiska huvudsamarbetspartners KMTI som stod för uppvärmningen i såväl Tjur-, som Kalv- och Minikalvruset. Liksom för Tjurrusets bana var även Kalvruset och Minikalvrusets bana i år av det lite tuffare slaget där kalvarna i år fick ta sig igenom fler geggiga partier och minikalvarna fick även de bli blöta om fötterna.

Inramningen runt tävlingen stod våra partners och utställare för: KMTI, NWT, Scandic, Yamaha Center, Lecab, Bravida, Nordea, Solberga konfektyr och Hemvärnet. Ett stort tack till er för ett gott samarbete! Andra samarbetspartners under Tjurruset har varit Räddningstjänsten, Vitamin Well, Barebells, STENA, McDonalds, Chaos Event, JK Ljud&Ljus, RentaTent, Karlstad kommun, Region Värmland, CityTryck.

Ett stort tack till alla er 250 funktionärer som hjälpte oss att genomföra detta arrangemang, som vanligt med god kvalité. Överskottet från arrangemanget går tillbaka till IF Götas barn- och ungdomsverksamhet vilket känns extra bra.

Om du vill läsa om loppet kan du göra det här!

Är du nyfiken på att se bilder från årets lopp så kan du göra det här!

Tack för i år, vi ses igen!

/ Hannah genom IF Götas kansli

10 september 2018

Här hittar du vår deltagareinformation

Det närmar sig nu Tjurruset i Karlstad den 15 september och vi vill vara säkra på att du har all information du behöver inför lördagens lopp. Därför har vi satt ihop ett deltagare PM till dig där du hittar mer information om arrangemanget, starttider och mycket mer. Detta PM är hemskickat på posten till dig som enbart angett postadress vid din anmälan, för de som angett sin mailadress skall denna ha kommit till din mail. Om du inte fått denna hem till din brevlåda, inga problem! Scrolla ner och klicka på vårt digitala PM.

För dig som är intresserad av att hitta ditt startnummer (som du behöver för att hämta ut din nummerlapp) och din startgrupp/starttid, kan du klicka här!

27 augusti 2018

Nyhetsbrev vecka 34

                     
Har du inte anmält dig ännu? GÖR DET!
Tjurruset i Karlstad den 15 september närmar sig med stormsteg. Med mindre än 1 månad kvar till loppet är det dags att säkra din plats i loppet. Ta med dig vännen, kollegan, familjemedlemmen eller kanske antar du utmaningen på egen hand? Oavsett så vill du inte missa årets skitigaste löparfest.
Vi fortsätter vårt fina samarbete med Räddningstjänsten i Karlstad och vi vågar lova att de har roliga och utmanande planer för våra deltagare.
Banarbetarna börjar sätta de sista pusselbitarna och vi tror att årets bana kommer bli riktigt rolig.
Vi är snart 2500 deltagare vilket innebär att det endast finns 1000 platser kvar. Vi tycker det är fantastiskt kul att så många vill vara med och uppleva Tjurruset tillsammans med oss.
Håll utkik på vår facebook sida för att få de allra senaste nyheterna! Klicka på ikonen så kommer du direkt till sidan.
Kalvruset/ Minikalvruset
Skolorna är igång och det är dags att börja terminen på bästa möjliga sätt. Kalvruset är ett ca 3 km långt lopp för barn/ungdomar födda mellan 2004-2009. Ni möts av lera, skog, hinder och andra utmaningar som sätter både kondition, koordination och problemlösningen på prov. För de lite yngre barnen födda upp till 2010 har vi Minikalvruset där det finns möjlighet att välja mellan en bana på  ca 200 m eller ca 400 m. Även våra mindre deltagare kommer att stöta på hinder, vatten och lera längs vägen. Anmälan görs via får hemsida. Klicka på länken för att komma direkt dit.
Tjurruset Tights
Våra populära Tjurruset tights finns att beställa via vår hemsida. Klicka dig in och läs mer om hur du beställer.
  
Observera att det finns begränsat antal storlekar så det är först till kvarn som gäller.

17 augusti 2018

2000 sträcker har passerats….

Nu har vi passerat 2000 deltagare, Jättekul tycker vi att så många vill vara en del av Tjurruset i Karlstad.

Planeringen och förberedelserna är i full gång och vi räknar nu ner till den 15 september. Banbyggarna gör ett bra jobb i skogen med att hitta nya spännande partier för våra deltagare att upptäcka. Banan är som vanligt hemlig fram till start. Detta för att behålla spänningsmomentet och att ge alla deltagare lika förutsättningar att prestera i terrängen.

Anmälan till årets lopp är fortfarande öppen så har du ännu inte fått tummen ur att skicka in din anmälan så gör det. Vi vågar lova en upplevelse och ett minne att bära med sig.

 

20 juli 2018

Över 1500 deltagare…

Vi har passerat 1500 deltagare till årets upplaga av Tjurruset i Karlstad.

I går var bangänget ute på en provtur och de blev glatt överraskade över att skorna blev lite leriga i dessa torktider.

Vi vågar lova en spännande bana i nya delar av skogen.

Anmälan är öppen, missa inte möjligheten att vara med i årets skitigaste löparfest den 15 september!

16 maj 2018

Över 1000 deltagare anmälda…

Tjurruset i Karlstad kan nu meddela att vi är över 1000 anmälda till loppet den 15 september. Platserna är begränsade till 3500 och det är först till kvarn som gäller.

De senaste 5 åren har loppet varit fulltecknad och tycker vi såklart är extra kul.

Banläggarna är redan på gång med sitt arbetet inför september och letar för fullt efter nya spännande partier för våra deltagare att sätta tänderna i. Vi har också några nya samarbeten på gång som vi hoppas kunna hinta om inom kort. Detta tror vi kommer höja pulsen på banan det lilla extra.

Se till att klicka dig på anmälningssidan direkt för att säkra din plats till årets skitigaste löparfest i Karlstad den 15 september.